Tips

Vragen en antwoorden over het natuurijs in het noorden

In de loop van de jaren dat steeds meer Nederlandse schaatsers Zweden ontdekten als schaatsland, zijn er ook steeds meer plekken bijgekomen. Daarom is het goed te weten wat men op de diverse plaatsen in de schaatsland verwachten kan. We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Heb je desondanks toch nog vragen, laat het dan even horen.

Wat is de beste plek om in Zweden te schaatsen?
Wie gewoon op geveegd ijs wil rijden kan op diverse plekken goed terecht: klik op locaties)
- Orsa (midden-Zweden): hotel en blokhutten bij het ijs; geveegde baan van 12,5 en 25 km
- Norrviken (nabij Stockholm): hotel op kleine afstand, baan 14 km
- Runn-meer (tussen Borlänge en Falun) Brede geveegde banen
- Östersund (Jämtland) Brede geveegde trajecten op de Storsjö.

Wanneer is de beste tijd om naar Zweden of Finland te gaan?
Bij evenementen staan diverse toertochten, bijvoorbeeld in Orsa met tijdwaarneming voor 50, 100 en 200 km. Dit is natuurlijk goed te combineren met zelf schaatsen op het Orsameer de dagen ervoor. Bovendien kun je in de omgeving lekker langlaufen en of skiën.

Wanneer moeten we ons aanmelden voor die tocht en wat kost deelname?
Aanmelding kan door inschrijving ter plekke. Meer informatie vind je op de originele Zweedse site (wel in het Nederlands!): www.orsa200k.se

 

Zijn er nog meer tochten?
Er zijn jaarlijks diverse tochten. De meeste hebben een vaste datum (zie evenementen), andere worden net als onze elfstedentocht gehouden als het ijs dik genoeg is, zoals de Vikingarannet. (zie Vikingarännet)

Kunnen we in Zweden met noren schaatsen of is dat onverstandig?
Op het geveegde ijs bij Orsa, Runn, Bergslagen, Grangärde en Norrviken (bij Stockholm) wordt door velen met noren gereden. De Zweden zelf hebben een speciaal soort schaatsen die voor wat grilliger ijs voordelen bieden. Ook kun je er makkelijk mee klûnen.

Zijn deze schaatsen ook in Nederland te koop?
Almgrens importeert de Zweedse schaatsen al meer dan tien jaar. Ze hebben een uitgebreide collectie met de nieuwste modellen, maar ook de degelijke basistypen. Hier zijn ook de Zweedse veiligheidsproducten te koop (reddingslijn, ijspriemen etc.). Daarnaast zijn er meer aanbieder van deze op de Zweedse schaats geënte schaatsen. Een overzicht van de bekendste hieronder:

www.almgrens.nl
(originele Zweedse schaats + Zweedse veiligheidsartikelen Almgrens/Lundhags)
www.free-skate.nl
(Free-skate, een op de Zweedse schaats gebaseerde Nederlandse schaats)
www.zandstrasport.nl
(Back Country-combi BS, een op de Zweedse schaats gebaseerde Friese schaats)

Hoe zit het met de veiligheid op het ijs?
Op de plekken met geveegd ijs is de veiligheid gegarandeerd omdat er ook zwaardere machines op het ijs geweest zijn. Veiligheidsartikelen zijn echter altijd raadzaam (ijspriemen en reddingslijn).Wil je op onbekend ijs schaatsen, dan is Zweeds schaatsavontuur of Schaatssafari een aanrader.


Avontuurlijke tochten: Zweeds schaatsavontuur

Wat is het verschil tussen Zweeds schaatsavontuur en Schaatssafari?
Met Zweeds schaatsavontuur ga je drie dagen op stap met gidsen op diverse meren in de omgeving van Stockholm. Zij kennen de omgeving en het ijs. Deze schaatstochtenworden sinds 1998 aangeboden in ons land door Almgrens. 
Meer informatie: www.zweedsschaatsavontuur.nl 

Moet je lang van tevoren boeken?
Als je verzekerd wilt zijn van: de beste plek, het dichtst bij het ijs of de grootste keuze is vroeg boeken uiteraard gunstig. Als je eerst de Nederlandse winter wilt afwachten, kan dat uiteraard ook, maar dan kan natuurlijk iets bezet zijn wat je leuk vindt.

Zijn er nog meer mogelijkheden om in Zweden te schaatsen?
Er zullen vast nog meer plekken zijn waar geschaatst kan worden, maar deze plekken zijn goed ingericht op de komst van buitenlandse schaatsers. Er komen steeds nieuwe plekken bij; alles vermelden we op de site hier. Ook jouw tips!

Kun je ook zomaar ergens het ijs op?
Het is niet aan te raden zelf zo maar ergens het ijs op te gaan. Zweden kent over het algemeen dik ijs, maar tegelijkertijd kan de dikte ook ineens sterk afwijken. Dichtgevroren windwakken of ijs met onderstroming door rivieren zijn de grootste gevaren. Kijk ook bij veiligheid.

Waar kun je zelf schaatsen op geveegd ijs?

Kun je ook in blokhutten overnachten?
Er zijn op diverse plaatsen blokhutten, waar je kunt overnachten. Sommigen liggen op loopafstand van het ijs, zoals bij Orsa camping en in Falun.Doordat je zelf voor eten en slaapzak zorgt zijn de prijzen aanmerkelijk lager dan in een hotel. Vooral voor kleinere groepen leuk. Bij Falun is ook een herberg geschikt voor groepen.

Zijn de hotels duur bij het ijs?
Kijk zelf maar eens naar twee hotels, waar schaatsers graag komen:
Kungshaga hotel in Orsa; een arrangement is er al voor € 760 voor 9 dagen in een tweepersoonskamer; of Grangärde hotel (met Nederlandse leiding).

Wat is er nog meer te doen. Kun je ook skiën of langlaufen?
Op diverse plaatsen is nog van alles te beleven. Een greep uit de mogelijkheden (als voorbeeld):

  • alpineskiën: Orsa-Grönklitt, Gesunda, Sälen
  • langlaufen: Orsa, Mora, Orsa-Grönklitt,
  • hondesleetochten: Sälen, Orsa-Grönklitt
  • sneeuwscootertochten: Orsa
  • nationaalpark: Fulufjället (beren, lynxen, vossen)

Hoe kom je in Zweden op die schaatsplekken?
Het snelst is vliegen van Schiphol (SAS of KLM) naar Arlanda, de luchthaven iets ten noorden van Stockholm. Als je daar een auto huurt rijdt je comfortabel in 20 minuten naar het dichtst bijgelegen geveegde ijs (Norrviken; bij Sollentuna, iets ten n. van Stockholm). Ongeveer 3-4 uur verder zit je in Falun. Ongeveer vijf uur verder kom je bij Orsa/Mora.

Vanaf Düsseldorf (of Brussel) kun je met Ryanair naar Skavsta vliegen. Deze luchthaven ligt ongeveer een uur ten zuiden van Stockholm (met auto of trein gerekend).

Kan je ook zonder autro naar het ijs in de regio Stockholm?
Op Norrviken ten N. van Stockholm is een geveegde baan (de berijdbaarheid van het ijs is afhankelijk van de weerssituatie). Vanaf de luchthaven Arlanda (Stockholm) naar Norrviken station ( ca.1 km loopafstand van het meer) is slechts 27 km (met normaal verkeer zeker in 20 minuten te rijden).
Een auto huren is niet nodig,want sinds kort gaat er een stoptrein van Arlanda naar Upplands-Väsby www.ul.se. In Upplands-Väsby stapt men dan over op de stoptrein naar Södertälje (uitstappen in Norrviken).

Combinatie stad Stockholm en schaatsen
Als alternatief kan men de Arlanda Express nemen naar Stockholm Central (www.arlandaexpress.com). De reis duurt 20 min en kosten zijn SEK 200,- (ca 20 euro). Vanuit Stockholm kan men dan eenvoudig de stoptrein terug naar Märsta nemen en uitstappen in Norrviken (ook 20 min reistijd, trein gaat elk kwartier). Voor het bespaarde geld op een auto is gemakkelijk een een hotelkamer in Stockholm te huren. Ideaal voor een combinatie van schaatsen en een bezoek aan Stockholm.

(met dank aan Evert Homan, Norrviken, die deze twee tips doorstuurde )

Kun je ook met de eigen auto naar Zweden?
Je kunt ook per eigen auto; je moet dan rekenen op 1,5 tot 2 dagen reizen. Voordeel is dat je zelf mobieler bent, nadeel is natuurlijk dat je op een paar dagen of een week dan vier reisdagen kwijt bent. Ben je met meer chauffeurs en wil je doorrijden met elkaar dan kan je de 1300-1500 km in 13-15 uur rijden.

Waar vind ik algemene informatie over Zweden?
Visit Sweden (v.h het Zweeds bureau voor Toerisme) heeft goede informatie over Zweden in het algemeen op haar website: www.visit-sweden.com

Waar vind ik algemene informatie over Finland?
Het Fins Verkeersbureau heeft goede informatie over Finland in de winter; kijk op: www.visitfinland.com

Is het erg koud in Zweden en Finland?
Het kan lekker vriezen in Zweden en Finland en daarom is het raadzaam om je goed te kleden. Je moet in ieder geval altijd voor drie lagen zorgen. Kijk ook op: www.nordicwinter.nl 

terug


Denk aan de temperatuur

De kou voelt in het noorden anders aan dan bij ons omdat de kou meestal droog is met weinig wind. Toch moet je er altijd rekening mee houden. Diverse, vooral Scandinavische kledingmerken hebben uitstekende outdoorkleding, die ook voor de schaatser ideaal is.

Onderschat kou absoluut niet (het kan blijvend letsel veroorzaken)

Zorg daarom altijd voor:

  • kleding in meer lagen (ook voor de handen)
  • lagen die niet langdurig vocht vast houden
  • bescherm ogen met skibril
  • extra bescherming voor onderbuik
  • bescherm de huid met watervrije vasiline

 

Super makkelijk je schaatsen slijpen

Wie altijd scherpe (Zweedse) schaatsen wil hebben hoeft niet meer met stenen en een slijpparaat op stap te gaan. Met de Zweedse vinding Gnidde, kan je altijd over scherpe schaatsen beschikken.
Met een handig klemsysteem is een stukje speciaal schuurpapier ingeklemd.
Met een paar simpele handbewegingen houdt je je schaatsen altijd scherp.
Makkelijk op het Zweedse natuurijs.


Een goede thermolaag, een tussenlaag en een afsluitende laag. Bedenk ook dat je bij stilstaan en na afloop vooral extra bescherming nodig hebt.

Heb je interesse in dit handige apparaatje, mail even of kijk bij:
www.almgrens.nl

 

Mail hier jouw tips of vragen