Schaatsen als het niet lijkt te kunnen

Als het in Nederland dooit na een vorstperiode is het meestal snel gedaan met de pret. Het ijs is snel te dun en niemand weet hoe dik het is. Niet doen dus. In Zweden gaat dat anders. Daar ligt na weken- of maandenlange vorst op veel plaatsen een dikke laag ijs. Als het dan gaat dooien is het een kwestie van zoeken naar dik ijs. Gidsen die getraind zijn op veiligheid kennen het ijs, de plekken en de gevaren. Dus alleen in groepsverband het ijs op en...altijd met volledige veiligheidsuitrusting.Al dooit het al een flinke tijd, toch zijn er altijd nog mooie plekken waar het veilig schaatsen is.

Eerst zien en dan geloven. Gedropt worden met een bus bij een bos. Klopt dat wel? We zouden toch gaan schaatsen?

Verscholen en verstopt achter het bos blinkt het ijs in de verte.Zonder de veiligheidsuitrusting en zonder gidsen is het betreden van natuurijs in Zweden een hachelijke ondernemingNa een korte instructie van de Zweedse schaatstechniek en veiligheidsuitrusting tijd voor de start.Rechtop rijden met rugzak is even wennen, maar na een tijdje gaat het perfect.


 
Een veilig idee te weten dat de gidsen de weg weten en het ijs kennen; zonder gids is dit onmogelijk. 

Met volledige bepakking voor maximale veiligheid.

En onderweg steeds een stop voor een extra check. Kan iedereen het volgen? 

En hoe zit het goed met de veiligheid?

Goed; zonder gids of veiligheidsuitrusting is dit natuurlijk ondenkbaar.Regen is niet het beste schaatsweer, maar tussen de buitjes door is het heerlijk glijden over het zwarte ijs.Het zwarte ijs te lijf gaan.Af en toe even stop om iedereen weer te verzamelen.

En is iedereen nog happy?

Steeds anticiperen op wat komen gaat, een wateroppervlak dat zich ineens aandient. Is het een wak of een plas op het ijs? Even remmen dus in ieder geval.

En extra goed opletten bij kleurveranderingen in het ijs.

Gids en leider van Iceguide wijst op bevervraatAan land voor vuur, warmte, eten en drinken en even rust.Verscholen achter de rotsen uit de wind.

Tijd voor een herstart.

Beetje onderlinge hulp, altijd handig.Op veel plaatsen is het ijs droog geworden door verdamping en wegwaaien van het water naar elders.Even topoverleg: Bengt, Anders en Joakim.En af en toe een blik op de kaart; en hier zijn we:

Goed om een beeld te krijgen van Mälaren en de verschillende plaatsen.

Nog niet goed gezien? Hier is Sigtuna (vinger) en daar (links=westelijk) schaatsten we net en daar lunchten we.

Als je deze man bij je hebt zit je zeker goed op het Zweedse ijs: Anders Tysk, leider en initiator van de Vikingarännet, maar ook schaatsgids, auteur en fulltime bezig met ijs.Schaatsen over spiegels, maar alleen de gidsen weten wat er onder zit.

Aan alles komt een einde; ongelooflijk om te kunnen schaatsen in een winter dat het bijna nergens kan. De winter 2013-2014 gaat ook in Zweden de boeken in als een bijzondere winter.

En dan hebben we het nog niet gehad over de overnachting in Countryside hotels, zoals hotel Kristina in Sigtuna

Gezonde producten uit eigen omgeving; een ideale plek voor schaatsliefhebbers.

Veiligheid staat voorop
Voor deelname aan zulke tochten is het belangrijk om te weten dat de veiligheid gegarandeerd is. Almgrens Travel heeft jarenlange ervaring met 30.000 Öar en Iceguide, de organisatie van met een vast team van ervaren gidsen.

Goed toegerust over eindeloze ijsvlakten; steeds weer nieuwe avonturen tegemoet.

Sinds 1998 worden voor Nederlandse schaatsliefhebbers reizen georganiseerd onder leiding van gidsen. Deze volledig verzorgde trektochten over de Zweedse meren brengen je op diverse plaatsen op het Zweedse ijs, waar je zelf nooit zou komen. De ervaren gidsen kennen het ijs en de lokale omstandigheden door en door. Veilig en relaxed schaatsen. En toch avontuurlijk. Je krijgt de originele schaatsuitrusting mee te leen op je tochten.Eindeloos schaatsen over eindeloze ijsvlaktes en soms op zee.

Waar?
De tochten vinden plaats in de regio Stockholm of daar waar het beste ijs is. De Zweden zelf trekken er ieder weekend op uit. De gidsen die de avontuurlijke tochten voor Nederlandse schaatsers begeleiden kennen de plaatselijke situatie goed. Afhankelijk van hun ervaringen wordt de keuze gemaakt voor de tochten in het weekend. Uitgangspunten daarbij: kortste reistijd en het beste ijs in de mooiste omgeving. Iedere keer weer spannend waar de keuze op zal vallen.

 

terug naar locaties

terug

 

Bepakt en geleid over het Zweedse ijs

Goed opgeleide en getrainde gidsen nemen je mee op het Zweedse ijs. Je komt op plekken, waar nog niemand je voor geweest is op het ijs.

 

 

De aanbieders van de avontuurlijke tochten

www.zweedsschaatsavontuur.nl

www.iceguide.se

De specialist in schaatsproducten

www.lundhags.se

Impressies

Bekijk een videoimpressie

Bekijk hier een eerdere reis

Het gebied in beeldDe schaatstochten vonden plaats op delen van Mälaren tussen Uppsala en Märsta, niet ver van de luchthaven Arlanda. Het blauwe vlaggetje toont de tocht van 16 februari 2014.