Östersund, ijs aan alle kanten in de winterstad van Zweden

Ieder jaar in februari komt op de Storsjö bij Östersund een dikke laag ijs. Al jaren lang vegen ze een baan voor de schaatsliefhebbers. Maar daar bleef het niet bij, want ze maken er ook een wandelpad en langlaufpad naast. Binnen de kortste tijd tijd is het ijs populairder dan de hoofdstraat van dit gezellige stadje aan de rand van de Zweedse wildernis.
 

Lekker schaatsen over de Storsjö

In Östersund is het bedrijvig op het ijs, ook voor de allerkleinsten. Hier begint inderdaad het avontuur: schaatsen, sleeën, langlaufen of wandelen, allemaal op de Storsjö.
Östersund heet niet voor niets de Winterstad (Vinterstaden), hier beleef je de winter echt in al zijn facetten. Vanuit een houten kuip in het warme water uitkijkend op de skipiste tussen de bossen en de langlaufers en schaatsers die voorbij komen op het meer. Östersund is een kleine gezellige stad met veel hotels, restaurantjes en uitgaansgelegenheden en heeft daardoor alles wat de Nederlandse schaatser zoekt. Een locatie voor echt iets bijzonders wil.

IJs in alle facetten te bewonderen, te beklimmen of te beschaatsen natuurlijk

Leden van de sectie marathon van de KNSB testten ooit het ijs

Na het schaatsen lekker skiën op de piste aan de overkant

Liever met de paardenslee?
In het weekend staat hij vaak klaar. Maar er is nog veel meer te zien en te doen op en rond de sneeuw en het ijs in deze bijzondere stad. In Jämtli Vinterland is te zien waarom de inwoners van Östersund zo van de winter houden. er loopt zelfs een loipe naar dit winterpark vanaf het ijs. Voor kinderen en volwassen is er veel te zien en te doen, binnen en buiten. Soms kun je er zelf je ijssculptuur maken.

Vanuit de hoogte

Vanaf de piste heb je een uitzicht op het ijs; skiën, terwijl de anderen schaatsen.

Arctura is een hoge toren van de energiemaatschappij; op de bovenste verdieping is een restaurant met een groots uitzicht. Kijk ook op www.arctura.se; er is een webcam op de toren met lifebeelden. In de avond heeft de toren de verlichting van de kleuren van het noorderlicht.

Achtergrondinformatie over het schaatstraject
Op 15 februari 2002 is het eerste lange-afstand-schaatstraject van Norrland in gebruik genomen. De geveegde baan op de Storsjön in Jämtland bij Östersund ligt in een van de mooiste natuurgebieden van Zweden. Het geveegde traject loopt van Badhusparken in het centrum van Östersund via Brunfloviken naar een oude steenhouwerij bij Marieby. Heen en terug is dit een traject van 20 km. Om het ijs goed beschaatsbaar te houden wordt het ijs regelmatig geveegd, geschaafd en gedweild als het nodig is. Onder de naam Vinterstaden is een project gestart waarbij schaatsers, langlaufers en wandelaars een eigen traject hebben op dit meer. Vinderstaden werkt samen met het energiebedrijf Jämtkraft. Het ligt in bedoeling het traject tot begin april te onderhouden. Als de bevindingen positief zijn, bestaan er plannen om ook andere trajecten te starten naar de plaatsjes rond de Storsjö. De baan ligt enkele honderden meters van hotels en uitgaanscentra.

Welkom op het ijs van Östersund.

24 uur achter elkaar op Östersunds ijs
De Nederlander Ton Rueck (66) reed 24 uur op het ijs van Östersund; slechts 8 minuten rustte hij even langs de baan in totaal; maar Anders Burman was hem toch sneller af en ging met de eerste plaats aan de haal. Kijk hier voor een indruk van deze primeur voor Zweden, de Vertex24.
Almgrens Travel sponsorde Ton Rueck bij zijn reis naar Zweden.

Liever alpineskiën?
Östersund is ook goed te combineren met alpineskiën in een Worldcup-omgeving. Åre ligt een uurtje van Östersund vandaan; ideaal te combineren wie van sneeuw en ijs houdt. In Åre zijn regelmatig grote ski-evenementen. Kijk hier voor een indruk.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

per auto (ca 1800 km)
1. over de weg via Kopenhagen-Malmö-Göteborg-Örebro-Borlänge-Mora-Sveg)
2. met de boot Kiel-Göteborg; over de weg via Örebro-Borlänge-Mora-Sveg

per vliegtuig/trein (vanaf 2,5 uur vliegen)

1. Schiphol - Arlanda (Stockholm) met KLM/SAS; aansluitend 1 uur doorvliegen naar Åre-Östersund met SAS
2. Weeze - Skavsta (Stockholm) met Ryanair; bus Arlanda; aansluitend 1 uur doorvliegen naar Åre-Östersund met SAS
3. Schiphol - Trondheim (Noorwegen) met KLM; per bus naar Östersund.

Wie mobieler ter plekke wil zijn huurt een auto op de luchthaven.

terug naar locaties

terug

Meer informatie


Toeristeninformatie Östersund: visitostersund.se

Informatie over het ijs
IJsmeester Håkan Åvall kan het je vertellen:
Tel: 004670231 4919

vinterparken@storsjoyran.se

Meer over de schaatsbaan

Meer over Vinterparken (in het Zweeds)

Eerdere schaatsactiviteiten  informatie

Kijk hier voor de eerste
200 km in Östersund

Een uniek spectakel

Jaren geleden kon je hier 24 uur op de schaats staan. Uiteraard met Nederlandse deelnemers ertussen. Lees hier over de geslaagde eerste Vertex24 uurs
wedstrijd .

Bekijk hier de indrukken van deze Zweedse primeur.

Östersund, de winterstad
Wie één keer in Östersund geweest is zal begrijpen waarom deze plaats de winterstad van Zweden genoemd wordt.
Kijk zelf maar: www.vinterparken.
se

Het rijke schaatsverleden van Östersund
Sigge Ericsson heeft goede herinneringen aan zijn eigen rondjes op de baan in zijn woonplaats Östersund. Ericsson (1930) werd in 1955 Europees kampioen in het Zweedse Falun en wereldkampioen in Moskou.

Bij de Olympische winterspelen in Cortina won hij goud op de 10.000 m, voor Knut Johannesen en Oleg Gontsjarenko .In 1954 en 1956 werd hij derde bij de Europese kampioenschappen.

Zicht op het weer
www.smhi.se

Overnachten in een theater?

Kijk op: www.nordview.nl en www.gamlateatern.se

Lees hier meer over Östersund:

Reiskrant