Wegwijs
De vele wegen naar het natuurijs van het noorden

Comfortabel en snel naar het ijs

Scandinavië klinkt voor sommigen ver weg, maar de bereikbaarheid van het noorden is steeds beter geworden. Per auto is het mogelijk om in anderhalve dag een schaatsbestemming te bereiken. Met het vliegtuig is het steeds goedkoper en makkelijker geworden. Binnen enkele uren kun je al op het ijs staan.

Vliegen naar het ijs ?
Het snelst is vliegen van Schiphol (SAS of KLM) naar Arlanda, de luchthaven iets ten noorden van Stockholm. Als je daar een auto huurt rijdt je comfortabel in anderhalf uur naar het dichtst bijgelegen geveegde ijs (Norrviken; bij Sollentuna, iets ten n. van Stockholm). Ongeveer  vijf uur verder kom je bij Orsa/Mora.

Goedkopere vluchten
Vanaf Düsseldorf (Weeze) kun je met Ryanair naar Skavsta vliegen. Deze luchthaven ligt ongeveer een uur ten zuiden van Stockholm (met auto of trein gerekend).

Met de eigen auto
Je kunt naar diverse bestemmingen ook per eigen auto; je moet dan rekenen op 1,5 tot 2 dagen reizen, afhankelijk waar je naar toe gaat. Een combinatie is ook met de boot Kiel-Göteborg (Stena Line) mogelijk. Voordeel is dat je zelf mobieler bent, nadeel is natuurlijk dat je op een paar dagen of een week vier reisdagen kwijt bent. Ben je met meer chauffeurs en wil je doorrijden met elkaar dan kan je de 1300 km in 15 uur rijden. Voor Noorwegen is Kiel-Oslo (Color Line) handig.

Winterbanden
Men dient er wel op verdacht te zijn dat het tussen 1 december en 31 maart verplicht is om met gekwalificeerde winterbanden te rijden in Zweden als de weersverhoudingen daar aanleiding toegeven. Als men bij een ongeluk betrokken raakt en onder deze periode geen winterbanden gemonteerd heeft loopt men het risico dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet uitkeert.

Zie hier voor meer informatie: http://www.transportstyrelsen.se/en/road/Vehicles/winter-tyres/  *)

*) met dank aan Evert Homan door deze praktische tip.

Lees meer over reizen bij de afzonderlijke locaties. Hieronder de meest gebruikelijke reizen.

It’s Scandinavian

 

 

terug

Meer informatie


Algemene informatie over Zweden
www.visit-sweden.com

Algemene informatie over Noorwegen:
www.visitnorway.nl

Algemene informatie over Finland
www.visitfinland.com