Fjetre gård, nabij de grootste ijsvlakte van Noorwegen:
Samenkomst van schaatshelden

Ze zijn er allemaal geweest de Nederlandse schaatshelden van vroeger: Fjetre gård, even buiten Hamar was de 'place to be' voor de wedstrijdrijders die met de Noren de gevechten aangingen. Een gastvrije ontvangst was de basis voor een goed verblijf in Noorwegen. Het was Peter Sinnerud die de gasten ontving op zijn gård. Nu staat een nieuwe generatie weer klaar.

Na de oorlog ontdekten de Nederlanders het Noorse ijs met Claas Schenk, die als eerste kwam. Later schoven schaatsers uit Zweden, USA, Italië, Hongarije, Japan en Korea hier aan tafel. Met de bus gingen de schaatsers naar het stadion in Hamar. Wie te laat was nam de spark, de stepslee. Het Europese kampioenschap in Hamar in 1948 was een groot succes: spanning ten top en. Het was superkoud, maar het bracht een mensenmassa op de been. Na de eerste dag nam Peter 'zijn' schaatser mee naar huis, Reidar Liaklev , die op Fetre overnachtte. ”Kom binnen en hier sla ik een zelfgesmede spijker in de muur waar morgen jouw krans komt te hangen. Welterusten". En Reidar kwam de volgende dag met de krans. De spijker is er nog steeds!


In dit huis vertoefden vele Nederlandse schaatsers


In deze omgeving kwamen de schaatsers tot rust; een ideale voorbereiding voor de grote toernooien. Toen nog op het buitenijs van het stadion in Hamar, midden in de stad. In alle rust en afzondering konden de schaatsers zich optimaal concentreren op de wedstrijden. 


De gezelligheid binnen en de verstilde omgeving buiten.

In huis was het een drukte van belang. Natuurlijk stond het schaatsen centraal; heel wat ervaringen werden uitgewisseld tussen Nederlandse en Noorse rijders. De gasten kregen en passant ook een goede indruk van het Noorse leven op het land. Soms werd ook geschaatst op het ijs van de Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, niet ver van Fjetre gård.

De plakboeken herinneren aan een rijke geschiedenis.

Fjetre gård was een waar ontwikkelcentrum voor het Noorse schaatsen, maar ook voor het internationale schaatsen. Er werd veel besproken en menig idee is hier geboren. Begin van de jaren vijftig waren het de Nederlanders die hier hun stempel drukte. Alle schaatsers die hier kwamen stonden in de schaduw van de grote Hjalmar Andersen. Als 17-jarige jongen kwam de Nederlandse Kees Broekman naar Fjetre. Hij werkte hier en trainde vele jaren het hele jaar door.  Hij bleef de eeuwige tweede achter Andersen, ook wel Hjallis genaamd. 


Sommigen schaatsers brachten er de kerstdagen door


De dagboeken geven een mooi beeld van wie er allemaal geweest zijn in de loop van de vele tientallen jaren. Een van de schaatsers die er nog niet geweest zijn , heeft een persoonlijke uitnodiging gekregen om alsnog de sfeer te proeven.


De schaatsen waarop Peter Sinnerud in 1904 zijn WK reed

Op afstand volgen de gastheren- en vrouwen mee wat in Nederland aan schaatsboeken verschijnt; nu nog de handtekening van Ard.

 

terug

 

Nog steeds een plek voor schaatsers

Nog steeds staan de deuren van Fjetre gård wijd open voor schaatsliefhebbers.

Dezelfde rust, goede maaltijden en gezelligheid maken deze locatie tot een ideale basis voor schaats- en wintersportliefhebbers.

Kijk op: www.fjetre.no

 

Waar?
Fjetre gård ligt ten zuiden van Hamar nabij de plaats Stange. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de hoofdweg Oslo-Lillehammer (E6) 

 

 

 

 

 

 

Deze foto werd gemaakt op de boerderij van Peter Sinnerud, Achterste rij: Jan Langendijk, Mac Kay en Kees Broekman; voorste rij: mevrouw Sinnerud jr, Peter Sinnerud en zijn zoon Arve.

Klik op de foto voor een vergroting.